Полезна информация

Днес решихме да ви изложим предимствата на един здравословен начин за
приготвяне и съхраняване на храната, наречен дехидрация. Хубавото в
случая е, че максимално количество от полезните характеристики на
продуктите запазват високите си нива, въпреки своеобразния вид термична
обработка.

Какво представлява дехидрацията?
Дехидрацията извлича водата от храната чрез ниски температури, като по
този начин спомага за нейното съхраняване. Уредът, наречен дехидратор,
премахва влагата с помощта на топлинен източник и въздушна струя. Това
водно съдържание обикновено е твърде голямо – към 80-95% за различните
плодове и зеленчуци и 50-75% за месата. С намаляването на водното
съдържание в храната, ние пречим на разпространението на бактериите,
които са главните виновници за нейното разваляне.

Дехидрирането е най-древният метод за съхраняване на храната, като
първоначално хората са използвали слънцето и огъня за тази цел.
Археолозите са открили храна, за която се смята, че е дехидрирана преди
4000 години.

Здравословни предимства на дехидрираните храни
Доказано е, че високотермичната обработка на храната унищожава нейните
витамини, минерали и други полезни хранителни съставки. При изсушаването
се намалява единствено количествата на витамин С. Оказва се, че някои
фитохимикали, като ликопен и полифеноли са дори по-концентрирани в
изсушените варианти на продуктите.


Дехидрираната храна също спада към суровата кухня
Дехидрираната храна не е подложена на готвене и на високи температури,
като приготвяната по този начин храна запазва всичките си полезни
характеристики. При спазване на температура до 80°С, храната се счита за
сурова. Тя запазва всичките си здравословни характеристики, включително
и водноразтворимите витамини и минерали. Третирането на ниски
температури намалява загубата на топлочувствителните витамин А и С.

Дехидрираната храна освен, че вече е по-лека, се характеризира и с много
по-наситен и силен аромат и вкус.

 

Процес на вакуум експанзия (PÄX Процес) и запазване на витамините

Уважаеми Дами и господа,

Фраунхофер ИВВ има дългогодишен опит в областта на научните изследвания на продукти въз основа на процеса на вакуум експанзия. Този процес включва предварително изсушаване на плодове и зеленчуци при меки условия и след това под вакуум увеличават обема си чрез спонтанно изпаряване на остатъчната вода. Този лек метод на текстура, при който не е необходимо включване на захар или други добавки, работи при температура под 70° С и води до уникална структура и интензификация на цвят и вкус на плодове.

Скорошният анализ показва, че има добро запазване на ценни съставки като минерали и витамини по време на процеса вакуум експанзия. Например съдържанието на витамин С, който се използва често като показател за процеси на термично разлагане, се запазва до 80% от суровите пресни плодове и зеленчуци.

Този подобрен процес на изсушаване на плодове и зеленчуци не само запазва ароматните и вкусови качества по един изключителен начин, но също и хранително значимите компоненти за здравно-съзнателните потребители.

 

Хинапът е в петицата на най-полезните растения

" Доц. д-р Димитър ПОПОВ

В съвременната лечебна практика се прилагат редица методи и средства, чиято целебна сила е била позната и изпитана в Китай и други страни на Изтока преди много хилядолетия. Светът отдавна е признал невероятните тонизиращи свойства на чая, жен-шена и елеутерокока. През последните години истински бум предизвикаха гинко билоба и годжи бери, чието благотворно въздействие върху човешкия организъм днешната медицина потвърди с пълна категоричност.

Според редица фитотерапевти в петицата на най-полезните лекарствени растения на света определено влиза хинапът (китайската фурма), който е слабо разпространен и почти непознат в нашата страна, независимо че в Китай се отглежда и използва отпреди повече от 6000 години. Хинапът (Zizyphus jujuba Mill.) е дърво или храст с височина до 8 м. То е твърде непретенциозно по отношение на почвените условия, студоустойчиво (до -300С) и топлоустойчиво растение. Цъфти през май-юни и плододава през септември-октомври. Известни са около 100 вида и близо 400 сорта на това забележително растение, чиито червено-кафяви плодове (най-често с формата на маслина) са истинска съкровищница на биологично активни вещества. Клоните на повечето сортове са покрити с шипове тип „орлов нокът”, чието убождане е твърде неприятно. Според д-р Давид Даром от Ерусалимския университет тръненият венец на Христос, който той е носил по пътя към Голгота, е бил от хинап. В Близкия изток една от разновидностите на това растение така и се нарича – Христови тръни.

В него се съдържат и редица важни за човешкия организъм витамини – А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Р.
Особено високо е съдържанието на витамин С (до 1700 мг/100 г), което превъзхожда това на признатите „лидери” – кивито, лимоните, портокалите и касиса, 10-20 пъти! В плодовете на хинапа се съдържа значително количество Р-активни съединения (305-1230 мг/100 г). Към тези вещества с витаминна активност най-често се причисляват група биофлавоноиди (рутин, цитрин, катехини и др.) с многостранно положително въздействие върху човешкия организъм – противодействие на свободните радикали (предвид високата им антиоксидантна активност), придаване на еластичност на кръвоносните съдове, препятстване на колебанията на кръвното налягане, поддържане на активната форма на витамин С и т.н.  Наред с това тези вещества се противопоставят на разрушаването на особено важната хиалуронова киселина, която укрепва, „циментира” клетките на кръвоносните съдове, предпазвайки ги от увреждания.

В тези уникални плодчета са открити още флавоноиди (кампферол, мирицетин и др.), които имат антиоксидантно, кариопротекторно и антиканцерогенно действие, тритерпени (олеанолова киселина, урсолова киселина, бетулин и др.), проявяващи антиоксидантно и антиалергично действие и способността да понижават нивото на холестерола и кръвното налягане, тритерпенови гликозиди, алкалоиди и редица други биологично активни органични субстанции. Неотдавнашни наблюдения показаха, че съдържащият се в плодовете на хинапа гликозид неомертилин спомага за понижаване на нивото на глюкозата при болните от захарен диабет.

Според авторите на изследването ежедневното приемане на чаша пресни плодове в продължение само на една седмица води до нормализиране на кръвната захар. "

Текста е съкратен вариант на Доц. д-р Димитър ПОПОВ който е публикуван на следния адрес:  http://www.jivotatdnes.bg/news/zdrave/hinapyt-e-v-peticata-na-nay-poleznite-rasteniia#